Thema 3: Jaarwisseling
1. Lezen
Waarom is voorlezen goed voor kinderen:
Onderzoek wijst uit dat kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen betere leerprestaties hebben op school. Ze zijn gemotiveerder om te leren lezen, ze zijn taalvaardiger en ze begrijpen teksten beter. Interactief voorlezen is ook een effectieve methode om een taalachterstand te verminderen. Het is daarom belangrijk dat jonge kinderen regelmatig worden voorgelezen; bij de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf op de basisschool, maar bij voorkeur ook thuis!
- Het vergroot de woordenschat.
Door met kinderen plaatjes te bekijken en te benoemen, leren ze hoe iets heet. Tijdens het voorlezen pikken kinderen nieuwe woorden op. Stel veel vragen, geef de kinderen de ruimte om na/door te denken. - Het draagt bij aan het taalgevoel en taalbegrip.
Kinderen raken vertrouwd met taal, alleen al door te luisteren naar een verhaal en mee te kijken naar de plaatjes leren ze snel verschillende woorden. - Het prikkelt de fantasie.
Kinderen leren zich een voorstelling te maken van dingen die ze in het echt nog nooit hebben gezien of meegemaakt. - Je stimuleert de sociaal-emotionele vaardigheden.
Kinderen krijgen te maken met veel nieuwe indrukken en situaties. Samen een boekje lezen over een herkenbaar onderwerp en daarover praten, kan je kind helpen bij de verwerking van indrukken en gevoelens. Wanneer je kind wordt voorgelezen leeft het mee met de figuren uit het boek. - Je stimuleert de luistervaardigheid en het concentratievermogen.
Activiteitenplan:
Wie:
Alle kinderen van de groep
Wat:
Per bladzijde bespreken met de kinderen wat ze zien. Denk hierbij aan:
- Laat alle begrippen duidelijk ter sprake komen, geef wanneer nodig uitleg bij de plaatjes en/of begrippen.
- Geef de kinderen ruimte om zelf na te denken door ze vragen te stellen.
- Laat begrippen terugkomen in het gesprek.
- Controleer of de inhoud is binnengekomen door te vragen naar de betekenis van begrippen en/of door terug te komen op een bepaalde gebeurtenis in het boekje.
Waar:
In een kring, leeshoek of aan tafel.
Waarmee:
Gebruik voor deze activiteit een plaatjes- en/of prentenboek.
Hieronder een paar voorbeelden:
Je kunt de boeken online kopen
Doel:
Cognitieve ontwikkeling stimuleren (taalkennis opdoen, nadenken)
Spraak- en taalvaardigheden stimuleren (spreken, luisteren).
Beginnende rekenontwikkeling stimuleren (tellen, ritmes herkennen, vormen).
Voorbereiding:
Boek(en) kopen/huren en inlezen.
Ondersteuning collega’s:
Eventueel ondersteunen bij het aansturen van de kinderen om de rust te behouden. Denk hierbij vooral aan het blijven zitten en wachten op je beurt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb